25-02-08

16 februari - 24 februari

Zaterdag 16 februari:

Vandaag ben ik met Patrick vroeg vertrokken om in ‘the bush’ op zoek te gaan naar de befaamde Nijlkrokodillen en je raad het nooit, ik heb er een gezien! Dus probleem opgelost, als er 1 is, zijn er nog. Patrick heeft ook enkele bomen benoemd en daar gaan we dan morgen de bladeren van laten drogen om in een bijlage van mijn thesis te steken. Ook heb ik een monitor lizard van heel dichtbij kunnen fotograferen. Jaja het was een vruchtbare dag vandaag en nu naar Dries, een vriend van Lore die een beetje verder in de stad woont.

Zondag 17 februari:

Het was dus toch niet zo simpel om bij Dries te geraken, voor we er eindelijk waren, hebben we heel Lilongwe gezien! Lilongwe is verdeeld in verschillende areas, maar er zit niet echt een logica in, de oudste areas hebben gewoon de kleinste nummers. Het kan dus goed zijn dat area 1 en 2 mijlenver van elkaar liggen. Ook weet niemand met zekerheid waar de areas beginnen en stoppen. Het is dus zo dat zelfs de personen die er wonen niet met zekerheid kunnen zeggen in welke area ze zich bevinden. Wat dus gegarandeerd leidt tot verloren lopen! Maar we zijn er dan uiteindelijk toch geraakt, na 4 minibussen teveel te nemen.

Deze morgen heeft Patrick mij bladeren gegeven en die ik deze namiddag ga proberen te drogen.

Maandag 18 februari:

Deze morgen kwam Patrick weer met enkele bladeren, nu nog dingen vinden om tussen te drogen en dan lukt het wel J. We waren ook weer vergeten dat we geen eten meer hadden, dus was het deze morgen voor het werk snel nog even winkelen voor een brood en kaas. Kaas is hier verrassend duur, omdat het ingevoerd moet worden, dus ik blijf bij peanut butter, jammie! Joseph, de andere park ranger, is terug van Zomba. Hij was daar naartoe gegaan omdat zijn vader plots ziek was geworden, gelukkig is alles terug in orde en deze middag heb ik dus 2 park rangers om mee op stap te gaan, op zoek naar krokodillen. Ik probeer in mijn vrije tijd ook een beetje chichewa te leren met Miss Hamilton, maar momenteel laat mijn uitspraak een beetje te wensen over. Maar tegen dat ik terugben, spreek ik het vloeiend! En anders zullen jullie het toch niet weten ;)

Dinsdag 19 februari:

Vandaag was het niet echt my Lucky day: ik ben geëlektrocuteerd (dat doet dus echt pijn!), ik heb in mijn vinger gesneden, ik heb mijn teen tegen een steen gestoten en tot slot van rekening ben ik gebeten door red ants. Maar ik wist wel al langer dan vandaag dat ik af en toe een lomp gevalleke ben. We hebben ook een dood aapje naar het mortuarium gebracht voor autopsie. Want er moet getest worden of het diertje geen ziekten had die eventueel op de mens kunnen overgaan. Daarna ben ik met Mister Dixi naar the national library gegaan in city center. Dit deel wordt ook wel new town genoemd, omdat daar de meer recente en grotere gebouwen staan. Ook heeft Mary onze muskietennetten eindelijk gebracht! Vanaf vannacht geen muggen meer dus.

Woensdag 20 februari:

Vandaag ben ik met Lore naar de National library gegaan om enkele boeken op te zoeken. Maar echt recent zijn ze niet meer, hopelijk kan ik er dus iets mee doen. Toen we uit de library gingen werden we gecontroleerd alsof we de hele bibliotheek zouden leeggeroofd hebben. In de namiddag ben ik gaan werken in het wildlife center, we hebben de zieke python een paar ratten proberen te voederen en hopelijk komt hij er nog door. Ik heb ook een nieuwe bijnaam: ndotchi kazi, wat banana lady betekent omdat ik altijd de bananen wil snijden en voederen aan de vervet monkeys en baboons. Dus nu noemt iedereen mij banana lady. Ik heb Wyson en Michael, 2 dierenverzorgers waarmee ik samenwerk, ‘tot subiet’ leren zeggen, wat echt grappig is. Mijn teenslippers hebben het vandaag begeven, maar Elena, een meisje van het sanctuary gaat ze proberen te repareren. Maar ga zowiezo morgen toch nog een paar gaan kopen op the market, want the peanut butter is ook op.

Donderdag 21 februari:

Morgen weet ik mijn punten, dus ik slaap al enkele nachten niet zo goed meer (of komt het door de muggen en zingende moslims?) Ik heb vandaag ook geprobeerd om mijn blog op internet te zetten, maar ze hebben niet altijd word op die computers en het internet is dan nog is supertraag ook, dus zal het nog eventjes duren vrees ik.

Vandaag is het ook de verjaardag van Patrick en ik ben uitgenodigd bij hen thuis om zijn vrouw Ellen en zoontje te ontmoeten.

Ahja gelukkige verjaardag Ine! Ik ben het niet vergeten en als ik terugkom, trakteer ik er eentje of twee ;)

Mijn teenslippers zijn gerepareerd! En dat voor 45 kwacha. Ja, ik weet het, je kan er hier kopen en nog veel goedkoper dan in België, maar ik was er gewoon aan gehecht J.

Vrijdag 22 februari:

Na een slapeloze nacht weet ik dan eindelijk de uitslag van mijn examens en raad is… Ik ben er op alles door! Jihaa, vanavond trakteer ik op een Fanta met een beetje Malawi gin! Daarna  naar het wildlife center, waar ik met Michael eitjes gekookt heb en natuurlijk ook bananen gesneden heb. Ik ga echt een bodybuilder worden, want nu moesten we nog veel verder met water sleuren door dichtgegroeide paadjes tot aan de nieuwe kooi voor de python. Ik denk dat ik toen een liter zweet ben kwijtgeraakt! Maar de python heeft nu wel een veel betere plaats om te herstellen. Vandaag heb ik ook eindelijk de genet gezien, en neen dat is geen janet, zoals wij zouden zeggen, maar een soort van klein katachtige dat vooral ‘s nachts actief is.

Zaterdag 23 februari:

Héél vroeg in de morgen (5u!) ben ik vertrokken richting cape Mc clear met een tussenstop in Monkey Bay samen met Joseph om enkele college students te begeleiden in hun uitstapje en terwijl zie ik ook wat van dit prachtige land. Want ze zeggen dat je Malawi niet mag verlaten zonder een bezoekje te brengen aan monkey bay. Daar aangekomen zijn we direct in het lake allemaal gesprongen en bleek dat bijna niemand kon zwemmen, dus heb ik maar zwemles gegeven, wat ze echt allemaal tof vonden. Daarna een beetje les over de vissen in het meer en ’s avonds feestje!

 Zondag 24 februari:

De volgende morgen heb ik direct een record gebroken door als enige van de kamer muggenbeten te hebben en wel 37 in 1 nacht! Ik denk dat dat wel een plaatsje in het guiness book of records verdiend? En gelukkig nog altijd geen malari, dus die pilletjes doen hun werk wel. We zijn ook weer vroeg opgestaan om 3 uur lang bergen te beklimmen. Toen ik eindelijk boven was, waren mijn benen wel aan het trillen van de inspanning, maar de prachtige foto’s maakten dat allemaal goed en het is ook goed voor de billen ;)

Daarna terug een beetje zwemles om af te koelen, gevolgd door een welverdiend ontbijt. Dan met mijn 36 nieuwe vrienden een beetje moe terug richting Lilongwe. 

16:58 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-08

 

Dinsdag 5 februari :

om 20u30 vertrokken in Zaventem richting addis ababa (je zegt abeba), met een kwartiertje vertraging. Na de tussenstop in Parijs was het spannende er wel af en heb ik een poging ondernomen om te slapen, maar wegens plaatsgebrek (zelfs voor mij), was dit nogal onmogelijk. De volgende dag geland in Ethiopië en een ander vliegtuig genomen richting Lilongwe, het vliegveld was echt mini. Dan was het wel eventjes spannend, want bijna iedereen had al een valies en de mijne kwamen er maar niet door, de band was zelfs al gestopt. Ik dacht al in men eigen, ja lap dit moet mij weer overkomen, maar dan was er plotseling nog een karretje met alleen mijn valiezen op! Ik heb echt wel geluk gehad, want minstens 3 man moest wachten op zijn valies tot vrijdag.

Mister Dixi Makwale (mijn mentor) kwam ons oppikken om tegen 20 km per uur naar korea garden lodge te rijden. Onderweg zagen we prachtige landschappen en borden over aids en veilig rijden bingu wa mutharika op de achtergrond (dit is de president van Malawi die sinds 2004 regeert).

Na een nachtje in Korea garden lodge vertrokken Lore en ik donderdagavond naar het Lilongwe Nature Sanctuary. Normaal zat ik hier alleen maar Mister Dixi vond het niet veilig omdat we hier midden in het bos zitten en hier niemand meer is na 17u. Dus ik ben wel blij dat Lore hier is, ze studeert Criminologie aan de universiteit in Gent. We hadden wel niet aan avondeten gedacht, dus stond er op het menu 2 grany’s met muntjes als nagerecht. In het huisje was er 1 bed en voor de rest was het leeg, dus zat er niet anders op dan zonder lakens met 2 in 1 bed te gaan slapen. Met op de achtergrond een concert van kikkers, krekels, vogels en niet te vergeten zingende moslims (Die zingen volgens mij echt de longen uit hun lijf J). Slapen hebben we dus niet echt veel gedaan die nacht.

De volgende dag hebben ik en Lore een ochtendwandeling gemaakt naar het dichtst bijzijnde dorpje, 20 minuutjes door het bos. Daarna een rondleiding door Mister Dixi himself.

In de namiddag kwam de rest van mijn klas op bezoek met Patrick en Kondwani, de 2 jongens die deze winter naar België waren gekomen. S’avonds was het echt een klucht, het was niet veilig om onze valiezen in ons huisje te houden aangezien de achterdeur niet zo stevig is en de klink loshangt. Dus wij met onze valiezen lopen naar de taxi en dan door naar Korea garden lodge om nog eens op het internet te gaan en onze valiezen af te droppen.

Want zaterdagochtend gingen we naar Salima, dat is dichtbij Lake Malawi. Dus zijn we voor dag en dauw vertrokken naar Main bus station. Na een lange wandeling en honderd keer vragen: where is the ‘big’ bus to Salima, zaten we dan toch op de bus. Zaten is eigenlijk niet echt het juiste woord, want ze proppen die bussen gewoon zo vol, tot er echt niemand meer bij kan. Dat betekende dus 3 uur lang op mijn tippen staan. Eerst hadden ze mij op het dashboard gepropt, met allemaal valiezen van andere mensen, maar dan kon ik toch in het gangetje gaan staan. Dan een uur te laat tegen angstwekkend hoge snelheid (ook in de bochten) richting Salima. Daar pikte een vriendin van Elly ons met de pick up op naar Senga Bay, stoer achterop met een zacht briesje, stralende zon en een prachtig uitzicht. I love Malawi J. In Senga Bay verbleven we in een lodge die gerund wordt door een Vlaming die daar getrouwd is met een Malawiaanse. (Als je ooit naar Malawi gaat zijn die lodges echt een aanrader by the way, echt vriendelijk mensen en je krijgt korting als je een Vlaming bent ;)

S’avonds zijn we de crocodile farm gaan bezoeken, het was wel een echte survival tocht: we moesten met onze blote voeten door een soort moeras. Maar degenen die mij kennen, weten dat ik niet liever doe!

De volgende ochtend moesten we wel al vertrekken aangezien iedereen de volgende dag moest gaan werken, en ik moest ook nog enkele dingen gaan kopen op the market in Lilongwe city. Op the market hebben we van een chitenge (dat is een stuk stof van 2 meter) een rok laten maken. Ook hebben we een paar mango’s gekocht als avondeten, maar morgen komt onze housegirl Miss Hamilton voor de eerste keer, dus hopelijk vanaf dan degelijk eten op tafel! Wel niet echt op tafel, want we hebben geen tafel, maar bij wijze van spreken.

Voor ik het vergeet een kleine beschrijving van ons huisje; het is appel-blauw-zeegroen langs buiten en binnen staat er alleen nog maar een bed met een matras, we hebben wel een douche en een wc, waar de mieren hun nestje hebben gevonden. Maar de foto’s zullen pas als ik terugben te zien zijn, want het internet is hier gewoon te traag.

Maandag 11 februari:

Vannacht hebben we niet te veel geslapen door de kou, het is hier overdag wel warm, maar met alleen een chitenge is het toch kou s’nachts. Vandaag is Miss Hamilton gekomen, het is echt een lieve madam, haar Engels is wel niet zo goed, maar met gebarentaal lukt dat ook wel. We hebben een kookvuurtje gekregen een paar dingetjes om mee te koken, het vuurtje was wel kapot. Gelukkig hadden we Miss Hamilton, de redder in nood! Ze heeft gewoon op 3 stenen een vuurtje gemaakt en superlekker gekookt. Nsima met boontjes en tomaten en mango als dessert. Ze heeft ook ons huisje helemaal gekuist, bye bye mierenkolonie! Nu is het hier wel al een beetje gezelliger en wie weet krijgen we morgen een tafel, dat zou pas luxe zijn!

Dinsdag 12 februari: 

Vandaag heb ik met mijn mentor mister Dixi nog enkele dingen besproken en daarna ben ik het sanctuary gaan verkennen, op zoek naar men thesisonderwerp: de Nijlkrokodil. Ik heb geen krokodillen gezien, maar heb wel 2 keer in een mierennest gestaan en 1 van de soldaten had in mijn teenslipper gebeten, gelukkig niet in mijn tenen, want dat had pas pijn gedaan met hun enorme kaken. Ik ben ook een prachtige miljoenpoot, een skink, een grote bruine slang en enkele vervet monkeys gezien. De aapjes komen echt heel dichtbij, maar ze zijn iets te vlug om foto’s van te nemen. Ik heb vandaag ook een tafeltje in elkaar geknutseld met enkele betonblokken en stukken hout die ik gevonden had. Morgen ga ik naar zone B, aan de overkant van de weg mijn licht is gaan opsteken. Ciaokes!

Woensdag 13 februari:

Ik heb de hele dag in het wildlife center gewerkt. Dit wordt opengehouden door 2 Britten en heet zone B, omdat het eigenlijk nog een stuk is van het Lilongwe Nature Sanctuary. Hier zitten alle dieren die vroeger in gevangenschap in het sanctuary zaten. Het is de bedoeling dat dieren die daar zitten zo snel mogelijk opgeknapt worden om dan terug naar de wildernis te brengen. Spijtig genoeg zijn er enkele dieren, waarbij dit nooit meer zal lukken. Zo zit er in het center een luipaard dat ooit in een klem heeft vastgezeten, hierdoor heeft hij  een poot die niet goed meer functioneert.

Ik heb daar iedereen leren kennen, en daarna zijn we de aapjes eten gaan geven en onkruid rond de kooien weggedaan. Het was vandaag echt heel heet, in de namiddag was ik dus wel toe aan een verfrissing. In het center zitten ook 2 dierenartsen, met 1 van hen heb ik in de namiddag omgevingsverrijking gemaakt voor enkele apen die in quarantaine zitten. Deze dieren hebben wat afleiding nodig, want apen vervelen zich snel, vooral als ze alleen zitten. Daarna ben ik met Lore naar Lilongwe gegaan nog maar eens op zoek naar muskietennetten, maar weer waren ze overal uitverkocht. Gelukkig gaat Mary (iemand die werkt in het wildlife center) ons helpen om aan eentje te geraken. Nog meer goed nieuws, we hebben een tweede matras! Vanaf vannacht elk een eigen bedje. Nu een beetje kaarten en dan bedje in en hopelijk deze keer wel goed slapen, want het is blijkbaar onze nightwatchman die elke ochtend om 4u luidkeels begint te zingen. Ahja we hebben een tafel én stoelen!

Deze namiddag ben ik met Patrick, de park ranger op zoek gegaan naar krokodillen, maar nog steeds geen gevonden. Momenteel begin ik dus toch een beetje in paniek te raken, want de 2 Britten zitten hier al een jaar en hebben ook nog nooit een krokodil hier gezien. Ze raden mij nu aan om de monitor lizard te nemen als thesisonderwerp, dat zou wel een kleine ramp betekenen, want dan is mijn beursaanvraag niet meer correct en was al het werk voor niets. Ik ga morgen naar Korea garden lodge, om een paar mailtjes te sturen naar mijn promotors en hopelijk hebben zij een oplossing, want momenteel weet ik echt niet hoe ik dit kan oplossen.

Ik ga voor alle zekerheid ook zaterdag om 7u s’morgens eens op zoek met Patrick, hopelijk heb ik meer geluk dan.

19:20 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-02-08

Vriendenblogs

http://griekenland.koendd.be/

http://anneleen-costa-rica.blogspot.com/

http://sanderinmalawi.blogspot.com/2008/01/wildlife-in-ma...

11:11 Gepost door Polyesther | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-02-08

Genoeg antistoffen?

Met een bang hartje heb ik naar het ziekenhuis gebeld en ja hoor ik heb genoeg antistoffen tegen hepatitis B! Jihaa geen pijnlijke spuiten meer of bloed laten trekken! Want zoals de meesten wel weten, kan ik daar niet zo goed tegen. Ook de inentingen tegen rabiës, hepatitis A, tetanus, buiktyfus, gele koorts, polio, ... zijn inorde. Het mag gezegd worden, deze meid is gezond! Morgenavond is het grote vertrek, maar eerst nog mijn gerief een beetje bij elkaar zoeken, want momenteel ligt alles nog her en der. En niet te vergeten afscheid nemen van iedereen.

14:57 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-08

Malawi, waar ligt dat ergens?


Aangezien iedereen steeds vroeg waar Malawi ligt, hier ter verduidelijking een kaartje:


kaart1

18:51 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-08

I love VKSJ-Heizijde!

Gisteren was het de laatste keer staf voor mij. En natuurlijk laat VKSJ-Heizijde geen kans voorbij gaan om zich te verkleden en stonden ze daar allemaal verkleed in Afrikaantjes en dieren. Merci mannen het was hilarisch!

Ik ga jullie missen beiren!

18:55 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Het weer in Lilongwe

Als jullie willen weten of ik zit te genieten van het zalig zonnetje of net ook in een fikse regenbui zit, kunnen jullie hier het weer volgen:

 http://weather.yahoo.com/forecast/MIXX0002.html

 

13:14 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nog 3 dagen voor vertrek!

Moni!(Chichewa's voor hallo), 

Binnen enkele dagen vertrek in naar Malawi om daar 2 maanden te werken in het Lilongwe Nature Sanctuary. Daar ga ik de Nijlkrokodil van dichterbij bestuderen. De voorbije maanden heb ik de nodige voorbereidingen getroffen zoals: malariapillen kopen, vaccinaties inorde brengen, internationaal paspoort gaan afhalen, stagepapieren inorde brengen,...

En natuurlijk veel bezoekjes aan Kwasa Kwasa brengen, de vzw die mijn stage in Malawi mogelijk maakt.

Ook heb ik een beurs aangevraagd bij VLIR-UOS, maar ik weet pas midden februari of ik kans maak op een beurs.

In februari zal ik ook de uitslag van mijn examens weten, februari is dus de maand van de waarheid, fingers crossed dus!

13:03 Gepost door Polyesther in Volg Esther live | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |